Бухгалтерський облік в Україні переводять на стандарти ЄС

Відповідний закон прийняла Верховна Рада України

Верховна Рада прийняла закон про приведення бухгалтерського обліку в Україні до стандартів Європейського Союзу, передає УНІАН.

Згідно з пояснювальною запискою, пропонується привести норми Закону «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» у відповідність до законодавства Європейського Союзу і вдосконалити порядок застосування Міжнародних стандартів фінансової звітності.

 

«Законопроектом пропонується ввести нові терміни, зокрема «витрати», «доходи», «звітний період», «звіт про платежі на користь держави» в частині суб’єктів, які подають цей звіт, «звіт про управління», «власний капітал», «таксономія фінансової звітності» і «підприємства, що представляють суспільний інтерес», «чистий дохід від реалізації продукції», – зазначено в документі.

Також, з урахуванням положень Директиви ЄС №2013 / 34 / ЄС, проектом пропонується звільнити мікро- і малі підприємства від надання звіту про управління.

Пропонується уточнити вимоги щодо складання фінансової звітності за міжнародними стандартами підприємствами, що становлять суспільний інтерес, і підприємствами, що займаються видобутком корисних копалин загальнодержавного значення.

Законом передбачено удосконалення порядку надання та оприлюднення фінансової звітності в єдиному електронному форматі. А також зобов’язання підприємствам надавати копії фінансової звітності за запитом юридичних і фізичних осіб відповідно до Закону «Про доступ до публічної інформації»

Документ визначає правові та організаційні основи надання електронних довірчих послуги, зокрема транскордонних, а також прав та обов’язків суб’єктів правових відносин у сфері електронних довірчих послуг, порядку здійснення державного нагляду (контролю) за додержанням вимог законодавства та відповідальності за порушення в цій сфері.

Залишити відповідь