Переваги рішення “1С: Бухгалтерія 8 для України”

Переваги рішення “1С: Бухгалтерія 8 для України”

 

З виходом платформи “1С: Підприємство 8”, та нових програмних продуктів, що були розроблені на даній платформі, у користувачів виникло питання про доцільність оновлення використовуваних рішень на платформі “1С: Підприємство 7.7”.  Пропонуємо розглянути основні переваги організації бухгалтерського та податкового обліку на підприємстві за допомогою  рішення на платформі 1С: Підприємство 8 в порівнянні з попередницею за допомогою наступною таблиці :

 

1С:Бухгалтерія 8

1С:Бухгалтерія 7.7

Застосування різних систем оподаткування
В одній програмі можна вести облік організацій з різними системами оподаткування. Можна вестиоблік як організацій, так і індивідуальнихпідприємців. Підтримуються загальна системаоподаткування зі сплатою податку на прибуток іССО. Для індивідуальних підприємців підтримуєтьсяоподаткування із сплатою ПДФО, ССО і патентнасистема оподаткування. По окремих видах діяльностіпідтримується сплата єдиного податку на поставлений дохід. Для зручності ведення обліку за ССО, а також для зручності обліку індивідуальнихпідприємців, які сплачують ПДФО, передбачені спеціальні налаштування інтерфейсу “1С: Бухгалтерії 8″. Крім того, передбачені спеціалізовані поставкибазової версії програми, які заздалегідь налаштовані на зазначені види оподаткування: “1С: Спрощенка8″ і “1С: Підприємець 8″.
Спеціалізовані поставки зберігають всі можливостібазової версії. У разі зміни податкового режимудостатньо змінити спеціальну настройку – і можнабуде вести повноцінний облік для організацій, які використовують загальний режим оподаткування.
Підтримується тільки загальна системаоподаткування та єдиний податок на поставленийдохід за окремими видами діяльності.
Для застосування ССО або ведення облікуіндивідуального підприємця необхідно купуватиспеціалізовані програми.
Ведення обліку за декількома організаціями
В одній інформаційній базі можна вести облікдекількох організацій. У цьому випадку списки товарів, контрагентів і статей витрат є загальнимидля всіх організацій. Це виключає дублюванняінформації для різних організацій.
При роботі немає необхідності перемикатися між кількома інформаційними базами для ведення обліку.
Для обліку кожної організації використовується окрема інформаційна база. Довідники в кожній базісвої і їх потрібно заповнювати в кожнійінформаційній базі окремо.
Обліку відокремлених підрозділах
У програмі “1С: Бухгалтерія 8 підтримуєтьсябухгалтерський і податковий облік у відокремлених підрозділах.
Для кожного відокремленого підрозділу можнавказати адреси, телефони, прізвища відповідальнихосіб підрозділу. Ці дані відображаються в друкованихформах всіх документів, виписаних відокремленимпідрозділом.
Облік у відокремлених підрозділах не передбачений.
Кореспонденції рахунків
Кореспонденції рахунків – навігатор по програмі, який можна використовувати як при початковомуосвоєнні програми, так і в щоденній роботі приреєстрації господарських операцій. Довідниккореспонденцій допоможе бухгалтеру покореспонденції рахунків або змісту господарської операції зрозуміти, як потрібно відобразити операціюв програмі. Аналогічної механізму немає.
Звітність
  Відповідність форми звітності звітному періоду
Відповідність форми звітності звітному періодувідстежується автоматично. При формуванні звітності треба уважно стежити за відповідністю форми звітності звітному періоду.
  Робота з багатосторінковими формами
Багато звітніх форм є багатосторінковими, мають кілька розділів.
Всі розділи складного звіту доступні в одній екранній формі – можна швидко перейти до потрібного розділузвіту для перегляду та заповнення.
Кожен розділ складного звіту відкривається в окремому вікні. Для переходу до заповненнячергового розділу, необхідно зберегти введені даніпоточного розділу і тільки потім відкрити новийрозділ.
  Ручне коригування показників
 Користувач може скоригувати показники звітів, заповнені автоматично. Зроблені коригуваннязбережуться і при подальшому автоматичномузаповненні звіту.  Можна виправити показники звітів, заповнені автоматично. При наступному автоматичномузаповненні звіту введені коригування не враховуються.
  Планування підготовки і здачі звітності, сплати податків
 Календар бухгалтера допомагає спланувати роботу з підготовки звітності та сплату податків. Він наочнопоказує терміни здачі звітності, сплати авансовихплатежів, податків і нагадує про це при наближеннівідповідних подій.  Сервіс з контролю термінів платежів не надається.
  Перевірка заповнення звітності
 Перевірка правильності заповнення звітності занайбільш важливими формами виконуєтьсяавтоматично. При цьому перевіряютьсяспіввідношення окремих показників звітності як в рамках однієї форми, так і в ув’язці з іншимиформами. Про виявлені невідповідності в показникахзвітності повідомляється користувачеві.  Автоматична перевірка правильності заповненнязвітності відсутня.
  Подання звітності через Інтернет
 Надсилати звітність можна безпосередньо з програмсистеми “1С: Підприємство 8″ з допомогоювбудованого сервісу “1С: Звіт“. Безпосередньо в програмі можна отримувати інформацію про станвідправленої звітності: доставлена​​, отримана, здана і т.д.  Немає можливості відправляти звітністьбезпосередньо з програми – необхідновикористовувати додаткові програмні засоби.
Зручність роботи з програмою – юзабіліті
  Налаштування подання списків
 Всі документи і довідники програми відображаються у вигляді списків. Форму кожного списку можнаналаштувати відповідно до своїх уподобань: змінити послідовність колонок, прибрати або показатипотрібні колонки.  Форми списків документів і довідників заданіжорстко і не можуть бути змінені користувачем.
  Відбір та сортування в списках
 У списках документів і довідників дані можнавідфільтрувати за значенням одного або декількохполів, а також відсортувати в заданому порядку.  Підтримується тільки можливість установки відборув загальних журналах документів і окремихдовідниках.
Для отримання довільної вибірки або сортуванняпотрібно розробити спеціалізований звіт.
  Друк списків
 Будь-який список може бути роздрукований абозбережений в різних форматах для подальшого аналізу і друку. Для зручного представлення інформації легко вибрати тільки потрібні колонки.  Друк списків підтримується тільки в рамках жорстко заданих звітів, які не можна налаштувати.
  Швидке введення даних з довідника
 Для швидкого введення даних у документ досить почати вводити в поле перші літери, не відкриваючи довідника. Програма допоможе вибрати значення з наявних варіантів. Крім того, можна вибиратиконтрагентів по ІПН, а банки – по БІК.  Для введення даних з довідника необхідно відкритидовідник для вибору.
Податковий облік з податку на прибуток
 Податковий облік ведеться одночасно з бухгалтерським обліком. Це спрощує освоєнняподаткового обліку і дозволяє зіставити дані бухгалтерського і податкового обліку.       Податковий облік ведеться на позабалансових рахунках. Це захаращує план рахунків бухгалтерського обліку. Відповідність бухгалтерських та податкових рахунків не є очевидною.
Автоматизація обліку ПДВ
 Підтримується автоматичне визначення сумнарахувань і відрахувань по придбаних товарах, що реалізуються із застосуванням ставки ПДВ 0% і без ПДВ, при будівництві господарським способом, привиконанні обов’язків податкового агента та ін  Автоматичне визначення сум нарахувань івідрахувань по ПДВ в складних ситуаціях непідтримується.
Закриття місяця
  Помічник закриття місяця
Операції завершення місяця включають трудомісткірозрахунки нарахування амортизації, розрахуноксобівартості і т.д. Ці операції відображаються в облікув певній послідовності, яку не можна змінювати. За деякими регламентним операціями формуєтьсявелика кількість проведень. Крім того, операціїодночасно виконуються і для податкового обліку з податку на прибуток.

Помічник закриття місяця:

  • Визначить необхідні регламентні операціїзакриття місяця за даними облікової політикипро застосовувані видах діяльності і способахоподаткування, а також за даними бухгалтерського обліку.
  • Проконтролює послідовність виконаннярегламентних операцій.
  • Виявить помилки обліку, які не дозволяютьвиконати закриття місяця.
  • Дозволить сформувати довідки-розрахунки за виконаними операціями і звіт про хід виконання закриття місяця.

Перед виконанням регламентних операцій закриття місяця виконується контроль хронологічнійпослідовності проведення документів, який дозволяєвиявити помилки обліку, пов’язані із зміноюдокументів “заднім числом”.

 Регламентні операції закриття місяця виконуютьсядокументом “Закриття місяця”. Необхідні регламентніоперації визначаються бухгалтером самостійно.Контроль послідовності проведення операцій невиконується.
  Довідки-розрахунки
 Для пояснення результатів автоматичновиконуваних процедур з завершення місяця існуєгрупа звітів Довідкирозрахунки”. Ці звіти наочнодемонструють спосіб розрахунку від вихідних даних до формованих проводок і спрощують контроль результатів закриття місяця. Довідку-розрахунок можна сформувати в будь-який момент за будь-який період.  Після закриття місяця формується зведений звіт. Звіт не можна сформувати знову безперепроведення документа “Закриття місяця”.
Управління рахунками обліку
 Рахунки обліку вказуються прямо в документі, причому автоматично підставляються налаштованізначення. Такий підхід дозволяє управлятирезультатом проведення документа і скоригуватизначення рахунку при необхідності.  Рахунки обліку жорстко задані в більшостідокументів і не можуть бути змінені користувачем.
  Використання власних субрахунків
 Можна розширити план рахунків, додати своїсубрахунки і використовувати їх у документах. При цьому внесені зміни збережуться і після оновленняпрограми.  Можна додати рахунки і субрахунки в планрахунків, але автоматичне формування проводок в більшості випадків не підтримується.
Перегляд та редагування проводок
 У програмі можна легко проаналізувати сформованіпроводки і, при необхідності, скорегувати їх.  Коригування проводок включається в режиміконфігуратора. При перепроведенні скоригованогодокумента зміни не зберігаються.
 Аналіз та контроль
  Аналіз даних за допомогою стандартних бухгалтерських звітів
 У стандартних бухгалтерських звітах можнаодночасно проаналізувати дані бухгалтерського іподаткового обліку, а також суми постійних і тимчасових різниць.          

Групування і деталізація даних можлива не тільки за субрахунками і об’єктами аналітичного обліку (субконто). Але і за окремими їх властивостями(реквізитами). Наприклад, витрати можназгрупувати за видами статей витрат, руху грошових коштів – за їх видами, залишки товарів по виробникам або ставками ПДВ реалізації тощоНадаються широкі можливості групування і сортування інформації. У звіти можна вивести не тільки найменування номенклатури, а й іншіреквізити (код, ставку ПДВ тощо).

Дані звітів можна відразу представити у графічномувигляді – вивести діаграму. Надається можливістьзмінити оформлення звітів застосувати різні кольори і шрифт, виділення сум з негативнимизначеннями та ін.

 Проаналізувати дані в звіті можна тільки або з бухгалтерського обліку або з податкового обліку. Контроль відності даних у звітах до діючого законодавства – не підтримується.        

Деталізація звіту можлива тільки за субрахунками і субконто. Угруповання і деталізація за реквізитамисубконто не підтримується.

Зміна оформлення звітів не передбачена.

  Експрес – перевірка ведення обліку
 Експрес-перевірка ведення обліку перевіряє дані на відповідність закладеної методології обліку та законодавству, допомагає виявити помилки у веденні обліку, підказує можливі причини виникнення помилок, дає рекомендації щодо їх виправлення і формує докладний звіт з детальнимописом виявлених помилок.  Експрес-перевірка відсутня.
Налаштування аналітичного обліку
  Деталізація розрахунків з контрагентами
 Є можливість проаналізувати заборгованість закожною видатковою або прибутковою накладною, за кожним авансом, що надійшов або був виданий.   Облік ведеться тільки за договорами в цілому.
  Партіонний облік
 Можливе використання методу ФІФО для оцінкиматеріальних запасів.  Доступний облік тільки по середній вартості.
  Облік руху грошових коштів
 При використанні цієї аналітики автоматичнозаповнюється форма “Звіт про рух грошових коштів”.Якщо дана форма  організацією не надається, то облік за статтями можна відключити, що спростить роботу з касовими і банківськими документами.  Облік за статтями рухів грошових коштів ведетьсязавжди, навіть якщо ці дані не використовуються для підготовки звітності.
  Додаткові реквізити довідників і документів
 Для всіх документів і деяких довідників можна зберігати додаткові відомості. Наприклад, для номенклатури можна задати такі властивості якколір, розмір, артикул і т.д. Значення додаткових реквізитів можна вивести в стандартні бухгалтерськізвіти.  Додаткові реквізити не підтримуються.
Банк і каса
  Різні способи оплати
 Для роздрібної торгівлі підтримуються різні способи оплати.
Можливий облік оплати платіжними картами, банківськими кредитами, готівкою.
 Оплата платіжними картами і банківськими кредитами не підтримується.
  Розрахунки з підзвітними особами
 Підтримуються розрахунки з підзвітними особамиготівкою через касу і через банк з використаннямплатіжних карт.  Розрахунки з підзвітними особами підтримуються тільки готівкою через касу.
 Облік грошових документів
 Автоматизовані операції надходження і видачі грошових документів. Надається можливістьпроаналізувати рух грошових документів.  Облік грошових документів не підтримується.
 Торгівля
  Облік товарів у роздрібній торгівлі
 Товари в роздрібній торгівлі можуть враховуватисяяк за цінами придбання, так і за цінами продажу. У другому випадку торгова націнка враховуєтьсяавтоматично з використанням рахунку Торговельна націнка”.  Товари в роздробі можуть враховуватися тільки за цінами придбання.
  Списання за зазначеною вартістю списання
 Вартість списання товарів (матеріалів) при реалізації (передачі у виробництво) у документі можна вказатиявно. Тоді при проведенні ця сума не може бутизмінена.
Це підвищує керованість програмою і покращуєінтеграцію з торговими системами.
 Сума списання товарів і матеріалів розраховуєтьсяавтоматично і не може бути скорегована вручну.
 Облік зворотної тари
 Автоматизовані операції надходження і реалізаціїтоварів, що поставляються в зворотній тарі.  Операції зі зворотною тарою не автоматизовані.
Виробництво
  Бухгалтерський облік готової продукції
 Облік готової продукції можливий як з використанням рахунку  “Випуск продукції (робіт, послуг)”, так і без нього.
Коли на рахунках бухгалтерського обліку важливобачити відхилення фактичної собівартості відпланової, рекомендується використання рахунку “Випуск продукції (робіт, послуг)”. Якщо така інформація не потрібна, то рахунок “Випускпродукції (робіт, послуг)” можна не використовуватиі облік випуску готової продукції спрощується.
 Облік готової продукції ведеться тільки з використанням рахунку “Випуск продукції (робіт, послуг)” .
  Допоміжне виробництво
 Автоматизований облік діяльності допоміжноговиробництва.  Облік діяльності допоміжного виробництва непідтримується.
 Розподіл непрямих витрат
 Реалізовано розподіл непрямих витрат у не тільки в простих, але і в досить складних господарськихситуаціях. Можна вказати свій спосіб розподілу длякожного підрозділу і кожної статті витрат.  Спосіб розподілу непрямих витрат вказується по організації в цілому – для всіх статей витрат і всіх підрозділів.
  Облік зворотних відходів
 Автоматизований облік зворотних відходів при передачі з виробництва.  Облік зворотних відходів не підтримується.
Робота в офісі та вдома
 З даними однієї інформаційної бази можнапрацювати в будь-якому зручному місці: в офісі, ввіддаленому підрозділі, будинку. Робота з базою може вестися в різних місцях одночасно. Дані, введені в різних місцях, об’єднуються в одну загальну базу.  Робота з розподіленою інформаційною базоюпідтримується тільки при придбанні, встановлення та налаштування спеціальної компоненти.
Поради користувачам
 Поради користувачам допомагають відповісти на питання “Як це зробити?“. Поради розраховані напочатківців, тому включені на перший погляд прості і очевидні теми: як ввести новий документ, яквідобразити надходження товарів і т.п.  Аналогічної механізму немає.
Помічник з обліку ПДВ
 “Помічник з обліку ПДВпроведе вас по всіх етапахформування даних для складання декларації з ПДВ.“Помічник з обліку ПДВ” контролює послідовність виконання регламентних операцій з ПДВ і допомагаєзаповнити декларацію.  “Помічник з обліку ПДВ” відсутній.
Помічник з обліку зарплати
 “Помічник з обліку зарплати” покроково допоможевиконати всі дії щодо нарахування та виплати зарплати та відображенню в обліку.
Помічник показує список останніх введених документів по зарплаті і кадрам і нагадує, на чому визупинилися.
 “Помічник по обліку зарплати” відсутній.
Розвиток програми
 1С: Бухгалтерія 8 розвивається вже майже 4 роки.За цей час випущено 3 редакції програми, врахованічисленні побажання та зауваження користувачів. На сьогоднішній день 1С: Бухгалтерія 8 успішно працюєв організаціях самого різного масштабу і продовжуєрозвиватися.
Основний напрямок розвитку – підвищення зручності роботи бухгалтера.
 Відпрацьовуються тільки зміни законодавства. Розробка нових можливостей не ведеться.
Перехід з 1С:Бухгалтерії 7.7
 Для користувачів 1С: Бухгалтерія 7.7 полегшенийперехід на нову версію програми.
Дані для початку ведення обліку в 1С: Бухгалтерії 8можуть бути автоматично перенесені з : Бухгалтерія 7.7.
 У програму включена процедура підготовкививантаження даних для переходу на 1С: Бухгалтерію 8.
  Посібник з переходу
 В документацію 1С: Бухгалтерії 8 включена книга“Керівництво по переходу на” 1С: Бухгалтерію 8 “(” 1С: Спрощенку 8 “,” 1С: Підприємець 8 “)”.
У книзі докладно розкривається методикаперенесення даних, а також підготовка до початкуведення обліку в 1С: Бухгалтерії 8.

Залишити відповідь