Як правильно вести домашню бухгалтерію?

Багато хто вважає, що вести домашню бухгалтерію – заняття нудне і складне. Це не так. Проблема в тому, що більшість новачків намагається робити це детально, і вони витрачають багато часу на облік усіх дрібних витрат. Звичайно, вони швидко втомлюються і роблять висновок, що програма для ведення домашньої бухгалтерії не для них.

Ведення домашньої бухгалтерії – це просто

Облік всіх дрібних витрат – це найпоширеніша помилка. Вам не потрібно розписувати всі свої витрати до дрібниць, зосередьтеся на тому, що вас дійсно цікавить. Для початку обмежтеся кількома основними категоріями. Це можуть бути, наприклад, продукти (продукти – це важливо, в середньостатистичній сім’ї велика частина грошей витрачається саме на них), регулярні та обов’язкові платежі (квартплата, телефон, транспорт, кредит), речі (одяг, меблі посуд), розваги (алкоголь , кафе, кіно) та інше (сюди входять всі незаплановані витрати, такі як подарунки). Останні дві категорії вимагають особливо пильної уваги при веденні домашньої бухгалтерії, тому що саме ці витрати потрібно ретельно контролювати і по можливості скорочувати. Зрозуміло, що зменшити витрати на продукти і речі важкувато – щоб менше витрачати на їжу, потрібно менше їсти. На це ми піти не можемо, принаймні, ось так відразу.

Пізніше, коли ви трохи звикнете, можна розділити основні категорії на більш дрібні статті витрат. Наприклад, продукти можна розділити на основні і надмірності, а саме – солодощі, жуйка, газована вода і так далі. Категорію “Речі” потрібно розділити за тим же принципом – необхідні і не дуже (скажімо вже прямо – зовсім непотрібні, куплені спонтанно). Другу категорію ( “Надмірності”) варто тримати під контролем і можна навіть трохи скоротити, але без фанатизму, тому що всі ми люди, у всіх є слабкості. Ну, і так далі. Категорії можна “бити” до нескінченності, але це вже на любителя, тобто професійного користувача програм для ведення домашньої бухгалтерії. Новачкові варто обмежитися декількома основними категоріями.

Ведіть домашню бухгалтерію “по крупному”


Міф номер один – необхідно враховувати всі до копійки.

Це довго, нудно і нудно, але без цього ніяк.

Це не так, потрібно вести домашню бухгалтерію по-крупному, використовуючи 4-6 основних категорій, не більше.


Отже, розвінчаємо міф номер один. Ви приходите додому з великого мережевого магазину типу Ашан з чеком довгою в метр. Чи потрібно присвятити весь вечір забивання цього чека в програму? Звичайно, ні! Виділіть основні статті витрат, наприклад, ви купили пару банок пива на вечір і ще пляшку горілки на свято, що наближається 1-го травня, одну табуретку на кухню і купу продуктів. Ви це прекрасно пам’ятаєте і без чека. Тому все, що вам потрібно – це загальна сума чека, яку, до речі, легко отримати, якщо ви вже ведете домашню бухгалтерію, віднявши суму грошей в гаманці з суми яку показує програма. Отже, нам навіть чек не потрібен. Ми легко можемо обчислити, скільки ми сьогодні витратили, а вартість пари банок пива і пляшки горілки ми пам’ятаємо напам’ять. Вартість табуретки ми теж пам’ятаємо – перевірили перед покупкою, а то зараз всяке буває – копійчана на вигляд річ, а на касі з’ясовується, що стоїть вона як літак. У підсумку в програму для домашньої бухгалтерії ми вбиваємо всього три позиції, а саме: алкоголь, табуретка і все інше (продукти). І не страшно, якщо ви купили ще й шкарпетки, але от прикрість – забули про це, і ця сума виявилася в продуктах. Як показує практика, такі дрібниці зовсім не спотворюють загальну картину. Просто не звертайте на це увагу. Наступного разу ви купите набір викруток, дриль і електролобзик, а по дорозі додому кілограм картоплі і, само собою, забудете про картоплю і всю суму занесете в категорію “Речі”.


Міф номер два – забув щось записати і все пішло шкереберть.

Чи не пішло – картопля компенсує шкарпетки. Завжди. Вони в деякому роді взаємозамінні.


У підсумку ми витрачаємо всього пару хвилин ввечері на те, щоб вести домашню бухгалтерію, а натомість отримуємо повний контроль над своїми фінансами. Вигідний обмін, чи не так? Ще непогано раз на тиждень перерахувати гроші в кишенях і звіряти з балансом в програмі для ведення домашньої бухгалтерії. Якщо буде недостача, прикинути, на що ще ми могли витратити гроші на минулому тижні і скорегувати баланс. Як правило, неврахованими залишаються продукти або щось з категорії розваги (жуйки, вода, пиво). Туди і слід віднести недостачу.

Кому й чому потрібна чи не потрібна домашня мобільна бухгалтерія?

Програма для ведення домашньої бухгалтерії

 

Залишити відповідь